Voor ''Eiswein'' laat de wijnboer zijn druiven tot diep in de winter hangen. De druiven bevriezen en worden met een laagje ijs bedekt...
Ijswijn 2016
De eerste druiven voor ijswijn werden geoogst...
Op 30 november jl. konden een paar wijnboeren rond Bad Dürkheim 's ochtends bij knakkig vorstweer de eerste druiven voor ijswijn jaargan 2016 oogsten. In de rest van de Pfalz was het niet koud genoeg (minder dan -7℃) om ijswijn- druiven te oogsten.

Naar eigen zeggen plukten wijnboeren van de cooperatieve Vier Jahreszeiten Winzer eG Solaris druiven met 166 graden Oechsle, verder nog Gewürztraminer en Rieslaner. De winzergenossenschaft Herrenberg-Honigsäckel (Winzer e.G.) in Ungstein kon bevroren Petit Manseng-druiven oogsten, Fitz-Ritter plukte Riesling.
Sfeerbeeld-Photo
Winter in de Pfalz
Winter in de Pfalz
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Lage Edenkobener Bergel... De 'Toskana Duitslands'. De prachtig gekleurde bomen op de hellingen van het Pfälzer Wald zijn grotendeels tamme kastanjelaars... In de wijngaarden krijgt elke druivensoort een eigen herfstkleurtje.
Sfeerbeeld-Photo
Landau - Standbeeld van Luther voor de Stiftskirche.
Sfeerbeeld-Photo
Adventsmarkt in Rhodt
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt - Herfstsfeer in de wijngaarden... De wolken hangen laag over de bergen van het Pfälzer Wald. Links ziet men de Kropsburg.
Sfeerbeeld-Photo
Een mooie winterdag... Het Hambacher Schloss troont hoog boven het dorp Hambach.
Sfeerbeeld-Photo
Nußdorf stadsdeel van Landau. Het ongeveer 1500 inwoners tellende wijnbouw-dorp ligt ten noorden van de stad.
Sfeerbeeld-Photo
Meer...