Wijngaarden in de Südliche Weinstraße.
Klimaatverandering
De verandering van he klimaat betreft ook de Pfälzer wijnboeren...
Duitsland is een van de meest noordelijk gelegen wijnproducerende landen van de wereld. Dat hier wijnstokken groeien, verdanken de Duitse wijnboeren de warme golfstroom, die het klimaat van West-Europa is maatgevend beïnvloedt.

Het Duitse klimaat is slechts beperkt vergelijkbaar met dat van de Middellandse Zee: minder zonneschijn, lagere temperaturen, winters met (langere) vorstperiodes, meer neerslag... dan in het zuiden.

Deze klimatologische factoren hebben zeer specifieke gevolgen voor de wijnbouw.
Een wijnstok stelt zijn klimatologische minimumeisen:
-1300 uren zon per jaar,
-een gemiddelde temperatuur van ten minste 15 graden Celsius gedurende de bloei en 18 ° Celsius tijdens het groeiseizoen,
-jaarlijkse neerslag van ten minste 400 tot 500 mm.

Voor de Duitse wijboer betekent dit een verhoogd risico op vorstschade en uitval bij vroegbloeiende soorten, Laatrijpe soorten lopen het risico onvoldoende onvoldoende rijp te worden.

Door de klimaatverandering worden de Duitse wijnboeren geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Zo viel in 2006 de oogst ijswijn volledig uit als gevolg van de 'te' warme winterweer en 2007 begon bloei zo vroeg als nooit tevoren.

Over het algemeen brengen de hogere gemiddelde temperaturen voordelen voor de Duitse wijnboer. Ook late rijpende variëteiten bereiken de optimale rijpheid, het risico op oogstuitval door late wintervorst is duidelijk gereduceerd. Hierdoor kunnen ook cépages aangeplant worden die men traditioneel niet in het noorden vond. Steeds meer winzer vullen hun gamma aan met soorten die zich in een warmere omgeving goed voelen zoals Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot.
In combinatie met de traditionele rassen zijn de Duitse producenten zijn goed gepositioneerd voor de toekomst.
Sfeerbeeld-Photo
Foto van Cabernet Sauvignon-druiven
Cabernet Sauvignon-druiven rijpen in een Pfälzer wijngaard
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Neustadt: Kerstmarkt.
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Herfstzicht vanuit de Villa Ludwigshöhe.
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt - Theresienstraße.
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Edesheim: Schloss
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Villa Ludwigshöhe: Villa Ludwigshöhe.
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Verkoop van 'Neuer Wein' in de Villastraße.
Meer...