Rijpe Auxerrois-druiven wachten op de oogst...
Druivenras: Auxerrois

Oorsprong

Waar deze druivensoort vandaan komt weet men niet met zekerheid. Naamsgever is het vroegere graafschap Auxerre, dat tussen Noord-Bourgondië en de Champagne-streek lag.

Uit DNA-analysen blijkt dat deze soort een kruising is tussen een Pinot-druif (Spät-, Grau- of Weissburgunder) en de Heunisch-druif (ook 'Gouais Blanc' gemoend). Ze telt tot de bourgogne-soorten.

Waarschijnlijk is de druif ontstaan uit een spontane kruising tussen beide 'ouders', die vroeger in Bourgondië vaak als 'Gemischter Satz', ttz. door elkaar aangeplant en verwerkt werden. Vermoedelijk werd de soort einde de 17de eeuw door verdreven franse Hugenotten meegenomen en in hun nieuwe omgeving aangeplant.

Internationaal

De Auxerrois vind men voornamelijk in de Elzas (waar hij vaak nog als 'Pinot Blanc' verkocht wordt) en de Duits-Luxemburgs Moezelstreek.

In Duitsland was in 2012 in totaal 218 ha met deze soort beplant, waarvan bijna 70 ha in de Pfalz Statistische Bundesamt: Landwirtschaftliche Bodennutzung - Rebflächen .

In het glas

Auxerrois-wijnen vertonen veel gelijkenis met de witte bourgunder-soorten, wat niet altijd positief was voor de bekendheid als zelfstandige soort. Soms werden ze, zoals in de Elzas, gewoon als Pinot blanc verkocht, veelal werden ze gebruikt om andere bourgongnes te versnijden of verdwenen anoniem in cuvées.

De laatste jaren worden de bourgogne-soorten meer en peer populair, en ook de Auxerrois kan hiervan profiteren: de wijn wordt steeds vaker als zelfstandige soort aangeboden, de aangeplante oppervlakte is in de laatste acht jaren in Duitsland meer dan verdubbeld.

Auxerrois-wijnen hebben meestal een krachtig corps maar liggen inzake vrucht en elegantie veelal achter de klassieke bourgonder-soorten. Dat komt doordat de Auxerrois relatief weinig zuren heeft, vaak minder dan 7 mg/l. Door het lage zuurgehalte wordt de soort bijna uitsluitend 'droog' gemaakt, zodat de fijne zuren niet door een teveel aan restsuiker overtoond worden.
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: kerkhof
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Villa Ludwigshöhe
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Theresienstraße - eén van de mooiste straten van de zuidelijke Pfalz.
Sfeerbeeld-Photo
Adventsmarkt in Rhodt
Sfeerbeeld-Photo
Edesheim: Schloss
Sfeerbeeld-Photo
Sankt Martin: Kropsburg
Meer...