Druivenras: Kerner
De wijnen van de witte druivensoort Kerner herinneren aan een Riesling-wijn: fris en vruchtig, met fijne zuren. Soms hebbe ze een muskaat-nootje.

De Kerner is een kruising tussen de (rode) Trollinger en (witte) Riesling. Ze werd in 1929 door de kweker August Herold aan de Staatlichen Lehr- und Versuchsanstalt in Weinsberg (Würtenberg) gekweekt, maar kreeg lange tijd weinig of geen aandacht. Pas 1969 werd het ras officieel erkend. Oorspronkellijk noemde men de druif 'witte Herold' naar de kweker, maar later kreeg ze de naam 'Kerner' ter herinnering aan de Duitse (Zwabische) dichter Justinus Kerner die in Weinsberg geleefd had.

De winterharde ras rijpt vroeg en geeft een goede opbrengst met een hoog mostgewicht. Een nadeel van Kerner wijnstokken is hun gevoeligheid voor Oidium (echte meeldauw).

1974 ontdekte Ludwig Hochdörffer een spontane mutatie van een Kerner-druivelaar in zijn wijngaad in wijngaard in Nußdorf. Deze wordt als een nieuwe soort erkent en heet Kernling.
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden in Rhodt
Sfeerbeeld-Photo
Sankt Martin: Kropsburg
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Edenkoben.
Sfeerbeeld-Photo
Maikammer: de 'Lage' (=wijngaard) 'Heiligenberg' met zijn "Romeinse Tempel'
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Lage Edenkobener Bergel... De 'Toskana Duitslands'. De prachtig gekleurde bomen op de hellingen van het Pfälzer Wald zijn grotendeels tamme kastanjelaars... In de wijngaarden krijgt elke druivensoort een eigen herfstkleurtje.
Sfeerbeeld-Photo
Handlese: de druiven worden op traditionele wijze manueel geoogst.
Sfeerbeeld-Photo
Meer...