Wijngaarden in de Südliche Weinstraße.
Druivenras: Portugieser

Lichte, fruitige rode wijnen

Portugieser wijnen staan is bekend als een eenvoudige, frisse en makkelijk drinkbare wijnen voor alledag.

Geschiedenis

Vroeger dacht men vaak dat de Portugieser uit Portugal stamde.
Ondertussen heeft DNA-onderzoek aangetoond dat het ras zijn oorsprong vond in Oostenrijk, waar het tot in de 18de eeuw nagewezen wordt. In de 19e eeuw is het naar Duitsland geimporteerd, waar Johann Philipp Bronner, apotherer en wijnbouwpionier, zich erover ontfermde. De Portugieser verdrong, omwille van de geringe eisen die de plant stelt, snel heel wat oude aanplant, voornamelijk in Rheinhessen en de Pfalz.

Betekenis

De Portugieser besloeg in 2011 met een totaal van bijna 4000 hectare de op twee na grootste oppervalkte, (na Spätburgunder en Dornfelder) voor rode wijn in Duitsland. De Pfalz met ongeveer 1970 en Rheinhessen met zo'n 1530 hectare nemen het leeuwendeel van de aanbouw voor hun rekening.
Ook in Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië vinden we nog aanplant van enige betekenis.

Het hoogtepunt van de Duitse interesse voor de Portugieser lag in de jaren zeventig. Als gevolg van het algemeen streven naar meer kwaliteit, de veranderende konsumentenoriëntatie naar zwaardere en donkere rode wijn hebben veel wijboeren afscheid hadden genomen van de Portugieser, of hebben de aanbouw gereduceerd.

In de wijngaard

De Portugieser stelt geen hoge eisen aan ligging en grond, alleen van vochtige en zware bodems houdt het ras niet zo veel. Op arme zandbodems gedijen de stokken wel goed. Her ras is een vroegbloeier: vorst is een risico, maar wanneer vriesschade uitblijft groeit de Portugieser krachtig en brengt hij goede opbrengsten. De druiven rijpen vroeg, de pluk kan vaak al in de eerste helft van september van start gaan.

In de kelder

De most wordt vaak direct of na een korte inwekingstijd geperst en tot Weißherbst verwerkt. De lichtrode kleur maakt dit tot een voor de hand liggende keuze. Rode wijnen van de Portugieser, in de regel licht robijnrood van kleur, hebben meestal minder alcohol dan andere rode wijnen. Omdat hij niet te veel tannine heeft, is hij ook al in het voorjaar lekker drinkbaar.

In het glas

De Portugieser geldt als ongecompliceerde, aangename wijn voor alledag. Vol, sappig en fruitig. Hij heeft weinig tannine, ontwikkelt zich snel en is al in het voorjaar een harmonische, goed drinkbare wijn. Hij kan daarom wat koeler geschonken worden. Dat versterkt het verfrissende karakter van de lichte rosé of rode wijn die meestal een levendige zuurgraad heeft. In de bescheiden geur kom je nuances van rode bessen, frambozen of aardbeien tegen, soms ook van amarenekersen of peper. De Portugieser kan een aangename begeleider zijn van uiteenlopende gerechten. De Weissherbst heeft als zomerwijn veel aanhangers.
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Landau - Standbeeld van Luther voor de Stiftskirche.
Sfeerbeeld-Photo
Nußdorf stadsdeel van Landau. Het ongeveer 1500 inwoners tellende wijnbouw-dorp ligt ten noorden van de stad.
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Lage Edenkobener Bergel... De 'Toskana Duitslands'. De prachtig gekleurde bomen op de hellingen van het Pfälzer Wald zijn grotendeels tamme kastanjelaars... In de wijngaarden krijgt elke druivensoort een eigen herfstkleurtje.
Sfeerbeeld-Photo
Maikammer: de 'Lage' (=wijngaard) 'Heiligenberg' met zijn "Romeinse Tempel'
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: kerkhof
Sfeerbeeld-Photo
Druiven...
Sfeerbeeld-Photo
Sankt Martin: Kropsburg
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden in Rhodt
Meer...