Een selectie van Scheurebe-wijnen.
Druivenras: Scheurebe
100 jaar jong...

Oorsprong

In 1916 kruiste Georg Scheu Silvaner en Riesling. Hieruit ontstond de Scheurebe.
Na Müller-Thurgau is Scheurebe de tweede nieuwe soort die in Duitsland succes had/heeft.

Verspreiding

Tot voor korte tijd ging de Duitse met Scheurebe aangeplante oppervlakte langzaam terug. In 2002 waren ongeveer 2.450 ha met deze soort aangeplant.
De laatste jaren komt de Scheurebe weer meer terug in de interesse van de wijnboeren.
In de Pfalz werden in 2014 ongeveer 350 ha Scheurebe aangeplant, ongeveer 1,5% van de totale oppervlakte. http://www.vitipendium.de/Scheurebe

Ook in Oostenrijk (ongeveer 530 ha) en in Groot-Britannië wordt de druif aangeplant.

Wijn

Scheurebe wijnen hebben meestal een uitgesproken geuren van gras, cassis en citrusvruchten, worden daarom vaak tot de 'boeketwijnen' gerekend. Typisch zijn krachtige vruchtzuren die aan de familieband met de Riesling herinneren. Ook bij volrijpe druiven zijn deze zuren nog aanwezig en blijven elegant. Omwille van zijn zuren, geur en smaak wordt de Scheurebe ook wel eens 'het Duitse antwoord op de Sauvignon Blanc' genoemd.

Eigenschappen

De soort loopt laat uit en het blad is relatief ongevoelig voor vorst. De druiven van de Scheurebe worden middellaat rijp, ongeveer samen met de Weißburgunder.

Ze heeft een uitgesproken sterke groei die op voedselrijke bodem tot 'verrieselungen' voert waardoor daar de opbrengst vaak laag is. De druivelaar stelt relatief weinig eisen inzake bodem. De druif verdraagt goed kalk in de grond. De Scheurebe is gevoelig voor de schimmels Peronospora en Oidium (echte en valse meeldauw). In wijn­gaarden met dichte bladbedekking komt het makkelijk tot botrytis cinerea-beval. De Botrytisschimmel tast meestal eerst de rijpe druiven aan en leidt snel tot 'Edelfäule' ('pouriture noble'). Hierdoor is het oogsten van botrytis-betoonde 'Auslesen' of 'Trockenbeerenauslese' vaak mogelijk.

De druif houdt van een bodem die zich makkelijk opwarmt. In koude lagen rijpen de druiven vaak onvoldoende en worden de zuren in de vruchten te weinig afgebouwd waardoor de wijnen een opdringende geur en een onaangenaam boeket krijgen.

Voor het vinifiëren van harmonische wijnen is een mostgewicht van meer dan 80° Öchsle nodig. Om de zuren zo veel mogelijk te beperken wordt de Scheurebe zo laat mogelijk geoogst.
Sfeerbeeld-Photo
Scheurebe-etiket van het wijngoed Lingenfelder
Scheurebe-etiket van het wijngoed Lingenfelder in Großkarlbach
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Herfstzicht vanuit de Villa Ludwigshöhe.
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Adventsmarkt in Rhodt
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Villa Ludwigshöhe: Villa Ludwigshöhe.
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden in Rhodt
Sfeerbeeld-Photo
Meer...