Wijngaarden in de Südliche Weinstraße.
Druivenras: Siegerrebe
Beeld Siegerrebe
De Siegerrebe (letterlijk vertaald: 'overwinnaarsdruif’) is een witte druivensoort met licht roodachtige bessen.

Het ras is 1929 gekweekt door Dr. Georg Scheu (bekend van de gelijknamige Scheurebe), werkzaam bij de 'Alzeyer Landesanstalt für Rebenzüchtung', ​​uit een kruising tussen Madeleine Angevine en Gewürztraminer. Deze kruising werd in 2012 bevestigd door een DNA-analyse. In 1958 werd het ras in de lijst van rassen geregistreerd.

De Siegerrebe wordt in Duitsland voornamelijk in Rheinhessen en de Pfalz geteeld. De aangebouwde oppervlakte loopt, net zoals die van velen 'nieuwe' witte wijnsoorten, langzaam terug. In 1999 was het Duitse areaal nog 167 ha, 2007 gekrompen tot 108 hectare.

De soort bloeit zeer vroeg, groeit krachtig en is vroeg rijp. Ze levert hoge mostgewichten: gemiddeld ongeveer 15 graden Oechsle meer dan Riesling. In 1971 oogstte het wijngoed Emil Bauer & Söhne in Nußdorf Siegerrebe met een must gewicht van 326 graden Oechsle. Tot in het jaar 2003 bleef dit een record in Duitsland 2003 oogste Markus Molitor uit Bernkastel een Trockenbeerenauslese Zeltinger Sonnenuhr met een mostgewicht van 331 Grad Oechsle. .

Net zoals andere vroegrijpe rassen zoals Bacchus of Ortega wordt de Siegerrebe vaak gebruikt om ’Neuer wein’ te maken.

De Siegerrebe-wijn heeft een matig zuurgehalte, meestal ongeveer 2-3 promille lager dan die van Müller-Thurgau. De gemiddelde opbrengst ligt tussen 40-80 hl/ha en dus ook relatief hoog.

Daar de druif vroeg rijp is is ze ook geschikt voor landen met een minder druif-vriendelijk klimaat. Zo wordt de Siegerrebe ook in​​ België en Engeland aangeplant.
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Adventsmarkt in Rhodt
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Edenkoben.
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Weyher
Sfeerbeeld-Photo
Landau - Standbeeld van Luther voor de Stiftskirche.
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Böchingen
Sfeerbeeld-Photo
10 jan 2016.
De mandelboompjes bloeien dit jaar uitzonderlijk vroeg. Normaal is de roze pracht vanaf midden tot einde maart te bewonderen.
Sfeerbeeld-Photo
Sankt Martin: Kropsburg
Sfeerbeeld-Photo
Een mooie winterdag... Het Hambacher Schloss troont hoog boven het dorp Hambach.
Meer...