Wijngaarden in de Südliche Weinstraße.
Lage: waar de wijn groeit
Over wijnbouwregios, bereiche, lagen en gewannen

Het wijnbouwgebied 'Pfalz'

Het Duitse 'wijnlandschap' is opgedeeld in 'wijnbouwgebieden' of regio's zoals - onder meer - Moezel, Baden en Württemberg. De Pfalz is ook zo een wijnbouwregio. Ze ligt de deelstaat Rijnland-Palts in westelijke deel van de Boven-Rijnse Laagvlakte, tussen de Rijn en het Pfälzer Wald. Het gebied strekt zich over een lengte ongeveer 85 km vanaf de franse grens naar het noorden uit, maar is zelden breder dan een paar kilometer.

De 'Bereiche' van de Pfalz

Elk wijnbouwgebied bestaat uit één of meer 'Bereiche' of districten. In de regio Pfalz vinden we twee zulke bereiche: de 'Südliche Weinstraße' en 'Mittelhaardt'.

Groß- en Einzellagen

In het aanbouwgebied Pfalz vinden we 25 groß- en 326 einzellagen.

16 großlagen bevinden zich in het bereich Mittelhaardt - van noord naar zuid: Schnepfenflug vom Zellertal, Grafenstück, Schwarzerde Höllenpfad, Feuerberg, Rosenbühl, Kobnert, Hochmeß, Honigsäckel, Schenkenböhl, Schnepfenflug an der Weinstraße, Hofstück, Mariengarten, Meerspinne, Rebstöckel en Pfaffengrund.
In het bereich Südliche Weinstraße vinden we 9 großlagen: Mandelhöhe, Schloß Ludwigshöhe, Trappenberg, Ordensgut, Bischofskreuz, Königsgarten, Herrlich, Kloster Liebfrauenberg en Guttenberg.

De naam 'groß-' of 'einzellage' weinig over de echte en relatieve omvang van het gebied. De oppervlakte van de lagen is allemaal verschillend, sommige einzellagen zijn groter dan sommige großlagen: zo strekt de grootste einzellage in de Pfalz, het Herrenpfad in de gemeente Heuchelheim zich uit over 448 hectare. De kleinste Pfälzer großlage, Hochmeß in Bad Dürkheim omvat slechts 86 hectare.

Het gebruik van lage-informatie in de wijnmarketing verschuift zich de laatste jaren duidelijk: vroeger stonden op de etiketten vaak de groß- of einzellagen vermeld, nu loopt het gebruik daarvan sterk terug.
In 2013 droeg slechts negen procent van de 'geprüfte' wijn een einzellage-specificatie, eveneens negen procent werd aangeboden met verwijzing naar een großlage.
In 79 procent van de Pfälzer wijnproductie, beperkten de producenten zich tot de aanduiding van de het aanbouwgebied (dat trouwens altijd vermeld moet worden voor kwaliteitswijnen) zoals in Pfalz Riesling.
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Winter in de lage 'Schwarzer Letten'.
Sfeerbeeld-Photo
Herftskleuren bij Edenkoben
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Nußdorf
Sfeerbeeld-Photo
Neustadt: Kerstmarkt.
Sfeerbeeld-Photo
Sankt Martin: Kropsburg
Sfeerbeeld-Photo
Nußdorf stadsdeel van Landau. Het ongeveer 1500 inwoners tellende wijnbouw-dorp ligt ten noorden van de stad.
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Herfstzicht vanuit de Villa Ludwigshöhe.
Sfeerbeeld-Photo
Meer...