Graden Oechsle: hoeveel suiker zit in de druif?
Het mostgewicht is de maat voor het suikergehalte van het druivensap

Oechsle

Zoetere most (druivensap) is zwaarder dan minder zoete... meer suiker zorgt voor een hogere densiteit of soortelijk gewicht. In de Duitsland, Zwitserland en Luxemburg wordt het gewicht van het druivensap gemeten in 'Grad Oechsle' - afgekort °Oe.

De graden Oechsle geven aan hoeveel gram een liter most zwaarder is dan een liter zuiver water (bij 20°C). Zo kan - bijvoorbeeld - een liter druivensap voor een Auslese-wijn 1,090 kg wegen, wat dan 90°Oe
 betekent.

Afgerond betekent 1°Oe ongeveer 2 gram suiker per liter most. Bij 90°Oe heeft het most dus ongevee 180 gram suiker per liter.

De maat is benoemd naar de Duiste goudsmid en uitvinder Christian Ferdinand Oechsle (26 december 1774 - 17 maart 1852), die in de jaren 1820 een schaal invoerde om het suikergehalte van druivensap aan te geven. Hij ontwikkelde het principe van de reeds lang bekende hydrometers verder zodat met kleine hoeveelheden druivensap kon gemeten worden.

Vanaf de jaren ging zijn 'Weinwaage' in 'massa-productie'. De doorbraak van de Oechsle-schaal was voornamelijk het gevolg van de 'ontdekking' en invoering van de Duitse 'Prädikat' niveau's (Spätlese en Auslese) einde 18de eeuw. Hierdoor werd het voor de wijnboeren belangrijk het juiste suikergehalte van het druivensap te kennen voornamelijk om te bepalen wanneer de druiven konden geplukt worden om een bepaald kwaliteitsniveau te breiken.

KMW

De Klosterneuburger Mostwaage (KMW) is een hydrometer die gebruikt wordt om het suikergehalte van most te meten. Het suikergehalte wordt direct in gewichtsprocenten afgelezen. Bijvoorbeeld 100 kilo most dat 20 kilo suiker bevat zal 20% of 20ºKMW aangeven. Het instrument wordt vooral gebruikt in de wijnlanden Oostenrijk, Hongarije, Slowakije, de Balkanstaten van het voormalige Joegoslavië en Italië Daarbij is 1ºKMW gelijk aan 4,86º Oechsle. In landen als Frankrijk, Portugal en Spanje meet men in graden Baumé.

Baumé

Antoine Baumé (Senlis, 26 februari 1728 - Parijs, 15 oktober 1804) was een Frans chemicus en farmaceut. Baumé ontwikkelde een hydrometer waarvan de schaalverdeling later naar hem vernoemd werd met graden Baumé (eenheid °Bé). Baumé leidde vanaf 1752 in Parijs een apotheek en werd in 1787 medewerker van het Collège de Pharmacie. De door hem ontwikkelde hydrometer maakte het mogelijk om de dichtheid van zwavelzuur te bepalen. Ook verbeterde Baumé de toentertijd bestaande distillatie-apparatuur.

Brix

Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Edenkoben.
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Herfstkeuren
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Neustadt: Kerstmarkt.
Sfeerbeeld-Photo
Winter
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Winterzicht vanuit het westen.
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Herfstzicht vanuit de Villa Ludwigshöhe.
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Nußdorf
Meer...