Wijngaarden in de Südliche Weinstraße.
Weißherbst
Volgens het Duitse wijnrecht Weinverordnung, Abs 5, $32 is Weißherbst een rosé-wijn, die van één enkele rode druivensoort gemaakt wordt. Bovendien moeten de druiven ook afkomstig zijn van één lage.

Weißherbst wordt gemaakt zoals witte wijn: de druiven worden geperst, en het most laat men zonder, of maar zeer korte tijd met, de schillen gisten. Hierdoor krijgt de wijn slechts een lichte roze kleur, is 'hell gekeltert'. De afgewerkte Q.b.A. of Prädikatswein mag alleen gezoet worden met Süßreserve (houdbaar gemaakt most) van dezelfde druivensoort en van dezelfde of hogere kwaliteit. De toevoeging van 5% rode wijn van dezelfde variëteit is ook mogelijk. Als druivenras wordt meestal Portugieser, Spätburgunder of Schwarzriesling gebruikt.

Op het etiket wordt eerst de druivensoort vernoemd, gevolgd door de toevoeging 'Weißherbst' zoals "Portugieser Weißherbst". De naam van de druif en de benaming 'Weißherbst' moeten in hetzelfde lettertype, dezelfde kleur en grootte gedrukt worden.

Het gebruik van de benaming is niet verplicht: de wijn mag ook 'rosé' genoemd worden, maar wanneer ze gebruikt wordt mag het woord 'rosé' weer niet meer vermeld worden.

Internationaal
In Oostenrijk noemt me gelijkaardig geproduceerde wijnen 'Gleichgepresste', in Zwitserland 'Süssdruck' en in Frankrijk 'vin gris'.
Sfeerbeelden
Sfeerbeeld-Photo
Rhodt: Theresienstraße - eén van de mooiste straten van de zuidelijke Pfalz.
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Wijngaarden bij Edenkoben.
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Sfeerbeeld-Photo
Nußdorf stadsdeel van Landau. Het ongeveer 1500 inwoners tellende wijnbouw-dorp ligt ten noorden van de stad.
Sfeerbeeld-Photo
Edenkoben: Winter in de lage 'Schwarzer Letten'.
Sfeerbeeld-Photo
Druiven...
Meer...